Στην Alex Marathianakis Down Town Art Gallery φιλοξενούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά έργα της Αυστριακής καταγωγής ζωγράφου Ούλη Μοιρασγέτη. Η Ούλη ένα χρόνο πριν παρουσίασε μια σειρά έργων της με θέμα τις δυσκολίες επιβίωσης ανθρώπων και ζώων στη δύσκολη γη της Αφρικής. Αρκετές χώρες αυτής της Ηπείρου μαστίζονται ακόμα και σήμερα από πείνα και λειψυδρία κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων εκεί πολύ δύσκολη. Με τη ζωγραφική της όμως η Ούλη έδειξε αυτή τη δυστυχία μέσα από ένα ναίφ ύφος να γίνεται μία ελπίδα καλυτέρευσης της ζωής σ’ αυτή την ήπειρο στο μέλλον. Η έκθεση έτυχε καλών κριτικών και μεγάλης αποδοχής από το φιλότεχνο κοινό.

Φέτος, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Αλέξης Μαραθιανάκης αποφάσισε-με τη σύμφωνη γνώμη της καλλιτέχνιδος- να δημιουργήσουν, αντί καταλόγου που θα παρουσίαζε τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης, δύο βιβλία. Ο ίδιος ο γκαλερίστας μας εξήγησε ότι βλέποντας την σειρά των έργων που του παρουσίασε η καλλιτέχνης αλλά και τον τρόπο που τα είχε ζωγραφίσει, πως ήταν δύο έτοιμα βιβλία και το μόνο που τους έλειπε ήταν τα κείμενα. Όντως, η Ούλη Μοιρασγέτη δέχθηκε την πρόκληση και σε σύντομο χρονικό διάστημα πάντρεψε τη ζωγραφική της με κείμενα. «Στις 20 Οκτωβρίου του 2008 το πάντρεμα της ζωγραφικής με τη λογοτεχνία όπου είχε οραματιστεί ήταν γεγονός. Η Ούλη η οποία δέχθηκε την πρόκληση του απάντησε με ένα δικό της μοναδικό τρόπο και έχοντας σκοπό της να συμβάλλει η ίδια και το έργο της στην οικολογική συνείδηση του φιλότεχνου κοινού της πόλης». Τα βιβλία έχουν εκδοθεί σε 100 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα το καθένα. Περιέχουν 11 υπογεγραμμένες και αποσπώμενες λιθογραφίες όπου συνοδεύουν τα κείμενα. Είναι έκδοση της γκαλερί Alex Marathianakis Down Town και θα παραμείνουν στις προθήκες της γκαλερί μέχρι εξαντλήσεώς τους.

Πρώτο Βιβλίο «Στη Χώρα του Ουράνιου Τόξου»
Η πρώτη ενότητα αφορά τα πουλιά φλαμίνγκος, τα οποία στο ενστικτώδες ταξίδι τους πάνω από τον Ελλαδικό χώρο αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά και ευχάριστες στιγμές, κι έχει ως βασικό θέμα μία μητέρα φλαμίνγκο με το παιδί της. Συγκεκριμένα η μητέρα Φρύδα στην προσπάθειά της να προστατεύσει το παιδί της, τον Φριτς του απαγορεύει να πιει νερό από μία λίμνη καθώς το νερό είναι μολυσμένο από την αλόγιστη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Όταν η μητέρα φεύγει προς αναζήτηση τροφής, ο Φριτς διψασμένος πίνει από το μολυσμένο νερό. Η άτυχη μητέρα γυρνώντας βρίσκει τον μικρό της νεκρό και απελπισμένη αποφασίζει να συνεχίσει πια μόνη της το ταξίδι προς την Αφρική. Αφήνοντας πίσω της την Ελλάδα φτάνει στην Αφρική όπου συναντάει τον Λεωνίδα, έτερο φλαμίνγκο. Τα δύο φλαμίνγκος ερωτεύονται και αποκτούν μαζί τρία παιδιά και όλοι θα ζήσουν ευτυχισμένοι έχοντας πάντα κοντά τους τη γλυκιά και τρυφερή ανάμνηση του Φριτς, που αποτελεί παράδειγμα για όλα τα πουλιά. Στο μεταναστευτικό τους ταξίδι κάθε χρόνο αποφεύγουν πια να εμπιστεύονται τη φύση, που ο άνθρωπος τόσο πολύ έχει βλάψει.

Δεύτερο Βιβλίο «Γκρέις και Ρούμπι»
Δύο φώκιες από τον μακρινό Βορρά βρίσκουν καταφύγιο στις Σποράδες. Προσπαθούν να διώξουν από τη μνήμη τους τις τραγικές σκηνές του παρελθόντος, εκεί όπου τις σκοτώνουν για να χρησιμοποιήσουν το δέρμα τους στις γούνες. Το βιβλίο διηγείται την περιπέτειά τους, μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες, και το πώς κατάφεραν οι φώκιες μέσα από αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες να συναντηθούν και πάλι. Πρόκειται για την μητέρα φώκια και την κόρη της, που η κάθε μία ξεχωριστά, καθώς ένα τραγικό γεγονός τις χωρίζει, ζει τη δική της Οδύσσεια, μέχρι να βρεθούν και πάλι μαζί στα νερά του Αιγαίου.

Πηγή: Γένους Θηλυκού